Magiczny ocet.

W uproszczeniu OCET to zepsute wino. Coraz częściej gości w kuchni jako zamiennik majonezu i składnik marynat. Dobry ocet potrafi zastąpić sos do sałatki, dodany do mięsa, ryby, czy drobiu podkreśli ich smak. W sklepach na półkach pojawiło się, dużo rodzajów tego specyfiku i warto sięgnąć po butelkę i znaleźć swój ulubiony. Warto spróbować takiego eksperymentu.

 

 

OCET RYŻOWY:

Otrzymujemy go z zacieru lub wina ryżowego. Charakteryzuje się jasnożółtym lub czarnym kolorem. Jest łagodny w smaku. Możemy go dodawać do zup, makaronów, potraw kuchni azjatyckiej. Doskonale podkreśli smak ryżu, oraz warzyw z patelni. Można w nim marynować wszelkie produkty przed smażeniem. Ocet ryżowy jest niezastąpiony w kuchni japońskiej. Stosuje się go do przyprawiania ugotowanego ryżu używanego do sushi.

ocet-ryzowyPRB

OCET BALSAMICZNY:

Pozyskuje się go z winogron. Idealny do sałatek, czerwonego mięsa, ryby. Ocet ten zmienia kolor sałaty-więc dodajemy go tuż przed podaniem.Stosowany jako środek wspomagający odchudzanie-bo hamuje apetyt.Obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca.

ocet bals

OCET CYTRYNOWY:

Powstaje z octu winnego, ma jednak kwaskowy posmak. Idealnie nadaje się do zakwaszania galaret, czerwonego barszczu, sałat lub jako zalewę do marynowanych przetworów.

ocet cytry

OCET JABŁKOWY:

Najtrwalszy ocet ze wszystkich, nie zmienia smaku, ani aromatu. Bardzo łatwy do zrobienia nawet w warunkach domowych, bo wystarczą obierki z jabłek i odpowiednia proporcja cukru, lub miodu. Otrzymywany jest w procesie fermentacji jabłek. Używamy go do zakwaszania sałaty zielonej, oraz potraw słodko-kwaśnych. Słynie z dobroczynnego wpływu na organizm. Dodany do wody pitej rano działa pozytywnie na układ trawienny. Wspiera proces odchudzania.

 

jabłko

 

OCET SPIRYTUSOWY:

Najczęściej spotykany w naszych kuchniach. Znany jest ze swoich właściwości kulinarnych. Jest także świetny jako:środek do odkażania, łagodzi stany zapalne po ukąszeniach różnych owadów, tonizuje skórę, usuwa nieprzyjemne zapachy(stopy,usta) doskonały jako płukanka na przetłuszczające się włosy, łagodzi stany podziębienia. Jego podstawą jest alkohol wytwarzany z ziemniaków lub buraków cukrowych. Ma ostry smak i dlatego jest używany do trwałych marynat.

spiryt

OCET WINNY:

 Pozyskiwany jest z białego lub czerwonego wina. Wspaniale podkreśla smak wołowiny, sosów oraz pieczonych i gotowanych ryb. Ocet winny jest często spożywany przez osoby chcące się odchudzić. Pobudza on proces trawienia, oraz metabolizm węglowodanów i tłuszczów. Zmniejsza apetyt. Spożywanie octu nie powoduje tego, że chudniemy. To tylko wspomagacz w diecie, dzięki jego spożywaniu zwiększa się wydzielanie enzymów trawiennych, zmienia się tym samym spalanie tłuszczu. Picie octu w ciągu dnia nie działa odchudzająco, a jedynie zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. 

winny

 

One thought on “Magiczny ocet.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *