Orzechowiec.

Pyszne ciasto orzechowe do kawy.

 

SKŁADNIKI:

3 szk. mąki

kostka margaryny(Kasia, Palma)

4 jajka(żółtka)

1 proszek do pieczenia

2-3łyżki śmietany (czasem trzeba dać więcej)

4 łyżki cukru

 

KREM KARPATKA:

pół litra mleka

kostka margaryny

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

cukier waniliowy

budyń śmietankowy

powidła śliwkowe

i ORZECHY 2 szk. drobno poszatkowane

 

WYKONANIE CIASTA:

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto i podzielić je na pół. Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Jedną połowę ciasta rozwałkować i położyć na wysmarowanej i obsypanej bułką tartą blasze(można je również rozłożyć na papierze do pieczenia). Na ciasto położyć równomierną, niezbyt grubą warstwę powideł:później połowę piany z białek, a na nią rozsypać część orzechów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.35min.-nie dopuszczamy tylko, żeby orzechy się przypaliły, bo będą gorzkie.Tak samo robimy z drugą częścią ciasta.

 

KREM KARPATKA:

Z pół litra mleka odlać pół szklanki a resztę zagotować z cukrem waniliowym i cukrem.W reszcie mleka rozrobić budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną.Na gotujące się mleko wlewamy zawiesinę z mąki i budyniu i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek aż do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Zimny budyń miksujemy z dodawaną małymi partiami miękką margaryną, aż powstanie krem. Kremem przekładamy zimne blachy ciasta, lekko dociskamy wkładamy do lodówki-najlepszy jest na drugi dzień. Jednym słowem pychota.

 

DSCN2058

 

 

 

2 comments on “Orzechowiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *