Czewona kapusta-duszona.

Kiedyś bałam się robienia czerwonej kapusty jako dodatku do drugiego dania.Jak jadłam ją u kogoś zawsze mi smakowała i zawsze słyszałam,że to nic prostszego do przygotowania.Jak dla mnie najbardziej czarodziejskim momentem,było gotowanie tej kapusty tak,aby po obgotowaniu była w dalszym ciągu apetyczna.Wiedziałam,że zaklęciem co do koloru tej kapusty jest sok z cytryny bądź ocet,ale zawsze myślałam,że to upiorne zadanie.W końcu się przemogłam i zrobiłam sama.Udała się.

SKŁADNIKI

główka czerwonej kapusty

2 cebule

2 łyżki magi,łyżka octu jabłkowego,łyżka soku z cytryny,3 łyżki oleju,pieprz,sól.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę szatkujemy najlepiej ręczną szatkownicą.Posiekaną w kostkę cebulę zeszklić na oleju dodać do niej kapustę i lekko posolić i popieprzyć i podlać sokiem z cytryny.Dusimy razem cebulę i kapustę przez 30min.pod przykryciem bez wody.Po tym czasie,gdy kapusta będzie miękka dodajemy z umiarem ocet jabłkowy-byle nie za dużo,i dolewamy odrobinę maggi.Bardzo smaczna podana z młodymi ziemniakami.

 ***Zniknęła bez sesji zdjęciowej,ale następnym razem się uda:-)

 

 

 

 

 

 

3 comments on “Czewona kapusta-duszona.

  1. Nie można wydrukować całego przepisu-po prawej stronie drukuje tylko CZERWONA KAPUSTA-DUS i tak do końca ucina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *