Krupnik.

Błyskawiczna zupa- sama się gotuje. Chyba wszyscy za nią przepadają. Potrzebna tylko odpowiednia kasza, dużo warzyw i mięsa, kilka grzybów- grunt to dobra podstawa zupy. Dobrze jest, kiedy krupnik jest lekko klejący, pachnący warzywami a u mnie dodatkowo koperkiem…Wyciągamy nasz ulubiony garnek i lądują w nim…

 

SKŁADNIKI ZUPY tak na 3litry:

mięso (żeberko, skrzydełko- drobiowe, indycze- golonka indycza?- do wyboru)

włoszczyzna(3 średnie marchewki, pietruszka, podpieczona nad płomieniem cebula, kawałek selera i pora)

szklanka kaszy jęczmiennej- drobnej

kilka grzybów suszonych lub mrożonych (u mnie prawdziwki)

3 ziemniaki drobno pokrojone w kostkę

ziele angielskie, liść laurowy, vegeta, koperek,

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do dużego garnka wkładamy kawałki mięsne (wcześnie umyte) doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i zostawiamy na 10min swobodnego gotowania.Nie zbieramy z wierzchu żadnej piany(to nic innego jak ścięte białko mięsa, które opadnie na dno). Wsypujemy teraz kaszę i pozwalamy jej się spokojnie zagotować. Gdy już się zagotuje, gotujemy kilka minut. Po 10min. dodajemy włoszczyznę pokrojoną jak kto lubi- kostka, paski, dodajemy cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, grzyby wsypujemy vegetę i pozostawiamy na małym ogniu i delikatnie gotujemy ok.30min.(drób krócej).

Zupę można gotować na dwa sposoby: z ziemniakami w środku lub jako dodatek do ziemniaków na osobnym talerzu.

Jeżeli gotujemy z ziemniakami to teraz jest odpowiedni moment, żeby je dodać, pokrojone w kostkę. I jeszcze wszystko razem gotujemy do miękkości ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. A pod koniec dodajemy pokrojony koperek…mniammm

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *