Tagliatelle z brokułami, szynką i jajkiem sadzonym.

Moje ostatnie odkrycie w kuchni. Przepis pochodzi z gazetki Biedronki. Nie sądziłam, że okaże się takim fantastycznym przysmakiem. Mało tego, potrawa jest niesamowicie kolorowa i łatwa w przygotowaniu.

 

SKADNIKI:

300 g makaronu tagliatelle(wstążki- gniazda)

1 brokół podzielony na rózyczki

3/4 szklanki śmietanki 30%

6 plasterków szynki a’la prosciutto

pół szklanki startego na małych oczkach sera żółtego 

2 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia, łyżeczka soli i cukru do gotowania brokuła, jajka- jedno na osobę

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i cukru- gotujemy w niej różyczki brokuła- około 3 minut. Następnie hartujemy je przelewając  zimna wodą- odsączamy. Na patelni z łyżką oleju podsmażamy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy do niego ser i śmietankę- po kilku sekundach sos zacznie gęstnieć. Odstawiamy go na bok. Na patelni podsmażamy szynkę pokrojoną w paski. Smażymy na złoto- odsączamy na ręczniku papierowym. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę na makaron. Pod koniec gotowania makaronu, wrzucamy do niego brokuły i podgrzewamy wszystko- próbujemy czy brokuł jest miękki, ale nie rozpadający. Odcedzamy wszystko delikatnie- zachowując wodę po gotowaniu makaronu. W między czasie smażymy jajka sadzone- z jednej strony, zaczynając od zimnej patelni. W dużym garnku mieszamy makaron z brokułami (zostawiamy kilka do dekoracji), szynką (również zostawiamy kilka do dekoracji), sosem. Doprawiamy pieprzem i aby wszystko było ładnie połączone podlewamy wodą po gotowaniu makaronu. Wykładamy makaron na talerz, dekorujemy różyczkami brokuła i szynki,a na wierzch kładziemy jajko sadzone.   SMACZNEGO.

 

Zdjęcie z gazetki Biedronka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *