Placki ziemniaczane z sosem mięsnym.

Placki ziemniaczane…hmmm, kto ich nie lubi. Tak je lubię, jak nie lubię trzeć ziemniaków. Ale mam na to sposób, odkąd jestem w posiadaniu elektrycznej maszynki do mielenia. Zostaje tylko jeszcze jeden problem…. tłuszcz na którym się je smaży. Nie oszukujmy się- odsączanie placków na papierowym ręczniku, sprawy nie rozwiązuje.

SKŁADNIKI

10 szt. dużych ziemniaków

2 jajka

7-8 łyżek mąki pszennej

połówka średniej wielkości cebuli

suszony majeranek, vegeta, pieprz, sól, papryka ostra, olej do smażenia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Mielimy je w maszynce- na sitku do mielenia mięsa. Mielimy również cebulę. Masę ziemniaczaną odstawiamy na chwilę- niech puści wodę. Odlewamy ją – nie całą, dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Mieszamy wszystko do połączenia składników. Na patelnię wlewamy olej- dwie łyżki. Łyżką stołową, nabieramy masę ziemniaczaną i kładziemy na ciepły- nie gorący- tłuszcz: rozpłaszczamy je trochę. Placki nie mogą być za grube, żeby nie były surowe w środku. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Warto spróbować pierwszego placka, czy jest dobry w smaku: by ewentualnie doprawić ciasto ziemniaczane.

SOS MIĘSNY DO PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH… I NIE TYLKO

30 dag mięsa (łopatka, szynka)

kilka pieczarek

2 marchewki

2 cebule

3 łyżki kon.pomidorowego

mąka do obtoczenia mięsa, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, suszony majeranek, papryka w proszku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso umyć, pokroić w dość dużą kostkę- posolić, popieprzyć. Obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Usmażone przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, pokrojony czosnek. Pod koniec podlać wodą, żeby zdjąć z patelni kawałki, mięsa i cebuli- zlać to do garnka z mięsem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę- przykryć garnek i dusić pod przykryciem, do momentu jak mięso będzie miękkie. Pokrojone w plasterki pieczarki dodajemy do mięsa, jak prawie będzie miękkie. Dokładamy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy. Pieczarki zmiękną, a sos nabierze, ładnego pomidorowego koloru. Z mąki, w której obtoczyliśmy mięso, powinien zrobić się sos, na tyle gęsty, żeby polać nim placki. Jeżeli nie, to robimy zawiesinę z mąki i wody i dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. 

Na placek kładziemy kawałki mięsa, polewamy sosem- możemy przykryć kolejnym plackiem, lub nie….i zajadamy, zajadamy. I nie bezcześcimy placków ziemniaczanych….okropną śmietaną!!!! :-)

Sos ten świetnie pasuje również do klusek śląskich, kopytek, lub jako dodatek do kaszy gryczanej.

 

DSCN1930

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *