Leczo.

Sezon papryki trwa, o tej porze roku, można jeszcze kupić paprykę i delektować się jej smakiem. Jest jeszcze tania, więc można sobie pozwolić na potrawy z niej.

 

SKŁADNIKI

1,5 kg papryki- różnokolorowej

1 duża cukinia lub 2 małe

2 cebule

4 duże pomidory

20 dag kiełbasy cienkiej lub parówek

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, vegeta, mielona papryka.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Paprykę myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy ją w kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Cukinię myjemy i jej zieloną skórę kroimy również w kostkę i wrzucamy do papryki. Środek cukinii pokrojony w kostkę odkładamy na później- dodamy ją jak papryka będzie prawie miękka. Podlewamy szklanką wody, dodajemy ziele, pieprz w ziarnach, liść laurowy- przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu. Pomidory sparzamy woda, zdejmujemy skórę i wykrawamy twarde części. Kroimy je w kawałki i dodamy ze środkiem cukinii. Kiełbasę kroimy w kostkę obsmażamy na patelni- posypujemy ją papryką w proszku- łagodną. Gdy papryka w garnku będzie prawie miękka dodajemy środek cukinii, cebulę pokrojoną w kostkę i pomidory. Teraz w razie konieczności musimy albo dolać wody lub ją odparować- bo cukinia ma jej trochę. Już pod koniec jak całość będzie miękka i będzie się delikatnie rozpadać dodać kiełbasę. Chwilę pogotować wszystko razem, doprawić vegetą, pieprzem. Można podawać z ryżem lub pieczywem.

 

leczo-z-cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *