Zapiekanka z makaronu i fasolki szparagowej.

Bardzo dobra zapiekanka, którą podpatrzyłam w jednej z gazet, szybka i  zrobiona  z tego co znalezione  w lodówce.

 

SKŁADNIKI

4 gniazdka makaronu tagliatelle

30 dag fasolki szparagowej

papryka czerwona

pół średniej wielkości cebuli

15 dag sera żółtego- startego na dużych oczkach

4 plastry boczku

vegeta, pieprz, suszone: majeranek i oregano

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Makaron ugotować na pół twardo- jeszcze będzie zapiekany w piekarniku. Fasolkę gotujemy ok.20min w osolonej wodzie- odcedzamy. Na patelni z łyżką oleju, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, paprykę pokrojoną w paseczki. Lekko pod rumienione zdejmujemy na talerz. Na patelni ze smażenia cebuli, podsmażamy boczek pokrojony w paski. Przekładamy ugotowany makaron i fasolkę do dużego garnka, dodajemy boczek, paprykę z cebulą- delikatnie wszystko mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy odrobiną vegety, pieprzu i ziołami. Zasypujemy serem i wstawiamy do piekarnika- zapiekamy 20min. Gotowe i smaczne.

 

Zdjęcie zapożyczone, bo moje się nie mieści;-(

Zdjęcie zapożyczone, bo mój sprzęt odmówił posłuszeństwa ;-(

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *