Ciasto królewskie.

Ciasto dzieciństwa. Ciasto, które mnie kojarzy się ze Świętami. Osobiście spotkałam się z dwiema wersjami tego ciasta. Pierwsza wersja; to ciasto na biszkoptowym spodzie, druga wersja- to trzy jednakowe miodowe placki. Jadłam go w obu wersjach, i w obu był bardzo dobry. Ciasto na biszkopcie wymaga troszkę więcej pracy, ale taki wysiłek jeszcze przeżyję. Podam tu również, przepis na biszkopt.

 

SKŁADNIKI NA TRZY WARSTWY CIASTA MIODOWEGO:

pół szk. cukru

3 szk. mąki

1 łyżeczka sody

1 jajko

2 łyżki płynnego miodu

pół kostki margaryny

2 łyżki śmietany

1 cukier waniliowy

powidła śliwkowe

 

SKŁADNIKI KREMU:

kostka margaryny

pół.szk. cukru

pół litra mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki maki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA:

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Posmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę kładziemy rozwałkowane ciasto. Pieczemy w piekarniku w temp.175*C przez 25 min. na złoty kolor. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami. Wszystkie placki studzimy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU:

Z pół litra mleka odlewamy szklankę, w której rozrabiamy obie maki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W momencie wrzenia mleka wlewamy zawiesinę mąk ze szklanki. Energicznie mieszamy, żeby nie pojawiły się gródki. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po kawałku margaryny i wszystko miksujemy do wyczerpania margaryny. Jeszcze wszystko chwilę miksujemy na wysokich obrotach miksera, aż krem będzie biały. Wstawiamy na 15minut do lodówki.

Po tym czasie: pierwszy placek smarujemy powidłami śliwkowymi, na niego wykładamy połowę kremu. Dociskamy drugim plackiem- powtarzamy czynność z drugim plackiem (powidła, krem) dociskamy trzecim plackiem. Na wierzch trzeciego placka wylewamy polewę czekoladową. Ja mam b.łatwy przepis na polewę czekoladową: 3 łyżki mleka, 3łyżki cukru pudru, 2łyżki masła, 2łyzki kakao. Rozpuszczam wszystkie składniki w garnuszku półlitrowym i powstałą ciepłą czekoladą polewam wierzch ciasta. Na to wiórki kokosowe i ciasto gotowe. Najlepiej smakuje na drugi dzień.  

 

SKŁADNIKI BISZKOPTU:

4 jajka

pół szk.cukru

pół szk.mąki pszennej

pół szk.mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia                

 

SPOSÓB WYKONANIA BISZKOPTU:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodając przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Wylać na blachę wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą(takich samych rozmiarów jak placki miodowe). Piec ok. 30min. w temp.180*C

DSCN2075

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *