Zupa krem z kukurydzy.

Podobno kobieta z niczego potrafi zrobić: sałatkę, zupę i awanturę. Ja dziś proponuje zupę z kukurydzy- na awanturę przyjdzie pora-jak zupa nie będzie smakować:-)

 

SKŁADNIKI:

2 puszki kukurydzy (pudliszki lub zwykłej z lidl)

mała cebula

2-3 ziemniaki

vegeta, pieprz, kurkuma,kawałek imbiru, zielona cebulka do dekoracji, ostra papryka oraz słodka, olej do podsmażenia.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kukurydzę odsączyć na sitku. Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę również. W garnku z olejem podsmażamy odsączoną kukurydzę, po 10min. smażenia dodajemy ziemniaki, przeciśnięty imbir i cebulę. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy dalej. Gdy ziemniaki zmienią kolor, zalewamy wszystko wodą-tak ze 3cm ponad warzywa, dodajemy vegetę i gotujemy wszystko do miękkości. Gdy kukurydza będzie miękka, a ziemniaki prawie będą się rozpadać,zestawiamy garnek i studzimy zupę. Zimną zupę blendujemy, aż kukurydza i warzywa nie stworzą jednolitej masy. W miarę potrzeby dolewamy wody. Doprawiamy do smaku, solą pieprzem, kurkumą, ostrą papryką. Podajemy z groszkiem ptysiowym, lub samą, posypaną zieloną cebulką i słodką papryką. Jest pyszna. A dzięki kurkumie nabiera pięknego złotego koloru.

Z tych proporcji wyszło mi 7 porcji zupy

DSCN2081

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *