Kruche ciasto z malinami z masą budyniową.

Jednym słowem- pyszności- ciasto zrobiło furorę, a ja w sprytny sposób, pozbyłam się malin z zamrażarki, które przekładałam z kąta w kąt.

 

SKŁADNIKI CIASTA:

2,5 szkl. mąki pszennej

kostka margaryny

6 żółtek

4 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI MASY BUDYNIOWEJ:

6 białek

1 szkl.cukru

2 opakowania budyniu waniliowego(małego)

cukier waniliowy

pół szkl. oleju słonecznikowego

 

MALINY

pół kg.malin nie rozmrażanych

 

SPOSÓB WYKONANIA CIASTA:

Do przesianej mąki dodać pokrojoną margarynę i z pozostałych składników zarobić ciasto. Gdyby ciasto było było sypkie dodajemy łyżkę śmietany lub wody. Po zarobieniu ciasta, dzielimy je na dwie części- jedną większą, drugą mniejszą. Zawijamy kulki ciasta w folie i mrozimy.

Blachę, wykładamy papierem, smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Na spód ścieramy większą kulkę ciasta. Będzie trudno, bo ciasto bardzo zmarznięte i ręce szczypią, ale jakoś musi się udać. Wyrównujemy ciasto, dociskając lekko, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 190° przez 25 min. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

 

SPOSÓB WYKONANIA MASY BUDYNIOWEJ:

Dopiero po ostudzeniu spodu ciasta, bierzemy się za masę budyniową. Ubijamy białka na pianę dodając łyżka po łyżce cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijając pianę na wysokich obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy- cały czas miksując. Teraz cienką strużką wlewamy olej- do końca. Jeszcze minutę miksujemy.

 

Na upieczony, ostudzony spód ciasta wlewamy masę budyniową, wyrównujemy powierzchnię i układamy dość gęsto maliny(otworkami do góry). Maliny wciskamy w masę, a na wierzch ścieramy drugą kulkę ciasta. Pieczemy w temp.190° przez 35-40 min. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Pyszne ciasto z nutą kwaskowych malin. Smacznego.

DSCN2060

 

images

Zdjęcie z bake&taste. Powyższe moje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *