Tortilla z serkiem koperkowym.

Świetna przystawka na imprezki- wydajna- troszkę pracochłonna, ale wynagradza wszystko smakiem.

 

SKŁADNIKI:

placki tortilli(u mnie z lidla)

sałata masłowa

łosoś wędzony lub cieniutkie plasterki kindziuka

świeży ogórek

serek śmietankowy(zwykły do smarowania pieczywa (ja miałam pilos)

koperek, gałązki rozmarynu

łyżka gęstego jogurtu

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do miseczki przekładamy serek, dodajemy do niego drobno pokrojony koperek, łyżkę jogurtu, mieszamy. Obrane ogórki, za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na cienkie plastry. Placek tortilli smarujemy serkiem, na niego układamy liść sałaty(czasem więcej niż jeden), kolejna warstwa to plastry łososia lub kindziuka, oraz plastry ogórka. Teraz ciasno zwijamy tortillę. Kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Czasem trzeba rozwinąć takie pocięte kawałki tortilli i jeszcze raz je zwinąć, ale bywa tak tylko przy końcach tortilli, środki są za zwyczaj ciasno zwinięte. Takie roladki spinamy wykałaczką, układamy na półmisku, przystrajamy gałązkami koperku i rozmarynu. Smacznego.

Takie roladki można zrobić również z sosem czosnkowym(wystarczy dodać czosnek do serka), a do środka możemy dodać paprykę pokrojoną w paseczki.

Na zdjęciu widać roladki zawiązane szczypiorkiem, ze strony mojegotowanie.pl (moje nie dotrwały do sesji zdjęciowej-może następnym razem).

Salmon lavash rolls with fresh salad leafs

 

2 comments on “Tortilla z serkiem koperkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *