Zupa pieczarkowa z dodatkiem grzybów suszonych.

Niby każdy ją zna, i robi na swój sposób. Lubię nowe smaki, a ten taki właśnie jest. Pieczarki z dodatkiem grzybów suszonych i jarzyn, tworzą cudny smak. Obiecuje, że nie robiłam jej ostatni raz.

 

SKŁADNIKI;

50 dag pieczarek

kilka suszonych grzybów (maślaki, prawdziwki)

włoszczyzna(2marchewki ,1 średnia pietruszka, kawałek pora, średnia cebula, 4 ziemniaki średniej wielkości)

2 łyżki masła

ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, vegeta, łyżka oliwy do smażenia, łyżeczka soku z cytryny.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;

Grzyby moczymy kilka godzin(mogą być zostawione na noc). Obrane i pokrojone w kostkę warzywa(marchewkę, pietruszkę,ziemniaki) podsmażamy na oliwie, aż lekko zmienią kolor. Pod koniec dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pora- wszystko jeszcze chwilę smażymy. Przekładamy nasze warzywa do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy. Suszone grzyby kroimy w paseczki i je również wrzucamy do warzyw. Wlewamy również wodę z moczenia grzybów, uzupełniamy zwykłą wodą- tak do wysokości warzyw, przykrywamy i gotujemy ok.10min. Na patelni z łyżką masła podsmażamy pieczarki pokrojone w paski, skrapiamy je sokiem z cytryny, solimy. Smażymy chwilę-ich objętość znacznie się zmniejszy.Pod koniec gotowania warzyw, dodajemy pieczarki. Gotujemy wszystko jeszcze ok.10min. Doprawiamy solą, pieprzem. Możemy dodać łyżkę śmietany, dla uzyskania jasnego koloru. Podajemy z pieczywem.

zupa-pieczarkowa-z-serkiem-topionym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *