Śledzie z suszoną śliwką.

Kiedyś słyszałam, jak ktoś mówił, że ze słodyczy to lubi śledzie. Dzisiejszy przepis na śledzie- delikatnie idzie w kierunku słodyczy – i niech nikogo to nie zraża. Śledzie są obłędne w smaku.

SKŁADNIKI

5 filetów śledziowych

8-10 szt. suszonych śliwek

3 cebule

koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, ostra papryka, majeranek, olej.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na patelni podlanej olejem podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy ja do momentu zeszklenia-nie przypalenia (możemy posypać ją lekko cukrem-straci swoją ostrość i szybciej zmięknie) W miarę potrzeby cebulę podlewajmy wodą, która odparuje, niż lać tłusty olej. Do zrumienionej cebuli dodajemy pokrojone w paseczki śliwki suszone i razem wszystko smażymy ok.10min. po tym czasie dodajemy 2-3 łyżeczki koncen.pomidorowego. Wszystko mieszamy razem chwilę podsmażamy, aż wszystko będzie lekko brązowe. Teraz na patelnię do cebuli dodajemy śledzie pokrojone w 2cm. kawałki- wszystko razem mieszamy, dokładnie, do połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy do smaku pieprzem, ostrą papryką, majerankiem, ostrożnie z solą. Przekładamy do pojemniczka lub bezpośrednio do salaterki i zostawiamy na dwie trzy godz.

Uwierzcie, ciężko się powstrzymać żeby coś zostało dla gości;-)

DSCN2041

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *